Loading
mame informate
Autentificare
share us
Autentificare
share us
 
 
Articole din

 
Interviu cu dr. Marius Romila

28-02-2016
 

Dl Marius Romila este medic primar obstetrica-ginecologie, cu competente in ecografie obstetricala si ginecologica, histeroscopie, laparoscopie si colposcopie, si este preocupat de nasterea naturala.

Dl. dr. este unul dintre cei trei specialisti care sprijina campania Mame Informate si caruia ii puteti adresa intrebari aici. Cu ajutorul dumnealui va puteti clarifica neintelegerile despre orice afectiune ginecologica, complicatii care pot aparea in timpul sarcinii, nasterii sau post partum, proceduri si interventii medicale, precum si despre orice alte aspecte legate de sanatatea sistemului reproducator feminin.

Ce v-a determinat sa alegeti aceasta profesie si cum se face ca sustineti nasterea naturala?

Ca sa fiu sincer nu a fost o decizie mult cumpanita. Existau in familie suficienti medici cat sa ma convinga inainte de a ma convinge eu. Ulterior insa am descoperit ca era ceea ce voiam sa fac. Am inceput cu chirurgia generala, dar, ulterior m-am indreptat catre obstetrica ginecologie pentru ca am considerat ca e ceva ce mi se potriveste mai bine.
Cand am terminat rezidentiatul aveam aceeasi orientare ca cei mai multi dintre colegi. Credeam in medicalizarea nesterii.  A fost nevoie sa treaca ceva timp, sa intalnesc oameni care mi-au deschis ochii si experiente personale pentru a realiza firescul acestui proces. Marea majoritate a nasterilor se desfasoara cu  nevoie minima de interventie medicala, gravidele au nevoie de mult sprijin psihologic in acele momente si de mai putine limitari de miscare si alimentatie.

Sunteti unul dintre cei mai apreciati si cautati medici ginecologi. Cum reusiti sa creati o legatura atat de apropiata cu viitoarele mamici?

Nu se intampla peste noapte. Dar, pe parcursul a 9 luni de sarcina ai timp suficient sa cunosti viitoarea mama. Si daca reusesti sa comunici cu ea, sa ii raspunzi la intrebari, sa ii oferi suport, sa ii linistesti temerile si sa ii insufli incredere vei fi rasplatit.

Este suficienta informarea si educarea viitoarelor mamici de catre medici la vizitele prenatale sau este bine ca femeile insarcinate sa caute si alte surse de informare?

Nu cred ca mai exista gravida care sa isi ia informatia doar din vizita la medic. Asta e un lucru bun. Mare atentie insa la capcanele pe care internetul le aduce. E nevoie de mult discernamant.

Cum ajutati o viitoare mamica sa treaca peste frica de durere la nastere?

Teama de durere este fireasca dar adesea durerea este descrisa prin prisma experientelor altora. De aceea e foarte importanta pregatirea psihica si fizica pe care gravida ar trebui sa o aiba.  In schimb, cele care au experimentat deja o nastere,  se pot astepta la un travaliu mai scurt si mai putin dureros.  In toate cazurile exista alternative medicale si mai putin medicale de ameliorare a durerii.

Care este cea mai des intalnita complicatie la nastere cu care va confruntati?

Le-as imparti in complicatii materne si fetale. Daca vorbim despre copil cea mai neplacuta este suferinta fetala (ce are ca expresie modificarea ritmului cardiac in primul rand) si care necesita interventie in diferite grade functie de severitate. La mame, cele mai frecvente sunt si cele mai usor de gestionat (ruptura de perineu, edeme, disurie) . O mentiune aparte privind hemoragia materna ce poate fi o complicatie de temut.

Exista interventii medicale in timpul travaliului care nu sunt neaparat necesare sau care uneori fac mai mult rau decat bine?

Excesele nu sunt bune in nicio situatie. Cel mai mare rau ar fi cezariana fara indicatie, dar asta e alta discutie.
Insa, declansarea travaliului si  intensificarea lui fara un motiv medical,  limitarea mobilitatii femeii, monitorizarea excesiva, epiziotomia de rutina, sectionarea prea rapida a cordonului ombilical prea rapida fac parte din categoria manevrelor nerecomandate.

Conteaza modul in care decurge nasterea sau este suficient rezultatul “mama sanatoasa si copil sanatos” din punct de vedere fizic?

Pe langa destinatie, important este si drumul. O experienta implinita va da incredere mamei si in urmatoarele sarcini si va inspira si alte viitoare mame. Cred ca nu stim inca suficient de multe incat sa excludem in totalitate efectele secundare in timp pe care excesele medicale le pot avea. Nu cred ca putem concura cu un proces optimizat natural de- a lungul timpului.

In majoritatea spitalelor din Romania exista practica despartirii mamei de copil imediat dupa nastere. Ce pot face mamele in aceste cazuri?

Schimbarea necesita timp dar trebuie inceputa de undeva. Sunt convins ca informarea corecta, mobilizarea in numar cat mai mare, sensibilizarea autoritatilor , folosirea platformelor sociale in crearea unei mase critice reprezinta pasi importanti.

Daca ar fi sa dati un singur sfat unei femei insarcinate, care ar fi acesta?

DON'T PANIC! :) (de cele mai multe ori, sarcina nu are nevoie de doctor ca sa fie bine, noi suntem acolo cand e nevoie de ajutor)

 

Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat
 
 
cod antispam:captcha
 


cu termenii si conditii
 camp obligatoriu. 
 
 

Alte comentarii

Articole din

 

NEWSLETTER

Adresa email incorecta
 

CONTACT

Phoenicia Business Center, strada Turturelelor 11, etaj 2, sector 3, Bucuresti, ROMANIA.

Telefon: +40 021.425.55.66

Email:  office@hyllan.ro

http://www.scrolltotop.com/