Loading
mame informate
Autentificare
share us
Autentificare
share us
 
 
Articole din

 
Tot ce trebuie sa stii despre meconiu

05-04-2016
 

Primele scaune pe care le elimina bebelusul dupa nastere se numesc meconiu. Aceasta substanta vascoasa, asemanatoare cu smoala, are o culoare verde-neagra si  reprezinta pur si simplu resturi produse in intestinul bebelusului dvs. in timpul sarcinii. Uneori, bebelusii elimina meconiu inainte sau in timpul travaliului. Daca membranele mamei se rup si se observa prezenta meconiului, acest lucru ii poate face pe medici sa se ingrijoreze pentru starea de bine a bebelusului.

Meconiul poate fi eliminat la scurt timp dupa nastere, chiar daca bebelusul nu a fost inca hranit. Totusi, in cazul multor bebelusi, acesta se va elimina dupa ce incep sa fie alaptati. Colostrul dens de nutrienti are un efect laxativ si il ajuta pe bebelus sa elimine primele cateva scaune vascoase.

Ce este meconiul?

In mod regulat, bebelusii inghit lichid amniotic incepand cu saptamana 14 de sarcina. Lichidul amniotic este important pentru dezvoltarea fatului, continand mucus, parul bebelusului (lanugo), celule intestinale, bila si apa.

Lichidul trece prin intestinul subtire al bebelusului, care indeparteaza si absoarbe apa. Orice resturi ramase in urma trec in intestinul gros. Acestea incep sa se adune, formand o substanta namoloasa asemanatoare cu smoala, care se numeste meconiu. Pana in momentul in care bebelusul ajunge la termen, meconiul umple cea mai mare parte a intestinului.

In primele zile dupa nastere, sanii dvs. produc colostru. Aceasta substanta are multe beneficii pozitive si are un efect laxativ natural, ajutand la tranzitul meconiului din intestinul bebelusului dvs. De obicei, acest lucru se intampla in primele 12 ore de la nasterea unui bebelus care a ajuns la termen. Daca meconiul nu a fost eliminat in 48 de ore de la nastere, medicii pot suspecta obstructia intestinala.

Meconiul inainte de nastere

Daca un bebelus elimina meconiu inainte de nastere, lichidul amniotic are o culoare de un verde inchis. Bebelusul se va acoperi de asemenea in meconiu, mai ales daca exista mult vernix (stratul de grasime de pe piele). Bebelusul poate de asemenea sa inghita (a nu se confunda cu aspiratul) meconiul, lucru care nu ii va dauna.

Bebelusii care elimina meconiu inainte de nastere pot sa faca astfel deoarece sistemul lor digestiv s-a maturizat. Este mai probabil ca acestia sa elimine meconiu inainte de nastere pe masura ce trec de termen.

Acest lucru poate de asemenea sa fie cauzat de o compresie brusca si scurta a cordonului sau capului. Lipsa temporara a oxigenului poate cauza relaxarea muschilor sfincterului, lucru care permite impingerea in afara a meconiului. Adesea, capul bebelusului este destul de comprimat in ultimele momente ale nasterii, iar in unele cazuri bebelusii au urme de meconiu atunci cand se nasc.

Lichidul amniotic colorat cu meconiu apare la aproximativ 20% dintre bebelusii care se nasc la termen.

Este meconiul periculos?

Daca membranele unei femei se rup si se observa colorarea cu meconiu, acest lucru poate cauza ingrijorare. In cazul in care culoarea lichidului amniotic este verzuie, de obicei acest fapt indica prezenta meconiului care a fost eliminat recent. Culoarea maronie, galbuie indica faptul ca meconiul a fost eliminat putin mai devreme si este mai vechi.

Principala preocupare legata de lichiul colorat de meconiu este posibilitatea ca bebelusul sa aiba meconiu in plamani. Acest lucru este cunoscut ca sindromul aspiratiei de meconiu (SAM).

Ce este sindromul aspiratiei de meconiu?

In timpul sarcinii, plamanii bebelusului sunt plini cu lichid amniotic si daca exista meconiu, acesta poate patrunde in caile respiratorii. In timpul travaliului, daca bebelusul este foarte agitat sau nu are oxigen pentru o perioada lunga de timp, este posibil ca bebelusul sa respire convulsiv si sa inhaleze meconiul prezent.

Atunci cand este inhalat, aceasta poate sa blocheze partial sau complet caile respiratorii ale bebelusului, facand ca respiratia sa fie foarte dificila si reducand cantitatea de oxigen pe care o primeste bebelusul. SAM poate de asemenea sa cauzeze o iritatie chimica a cailor respiratorii care intensifica dificultatea in respiratie. Este posibila infectarea plamanilor, la fel ca si inactivarea agentului tensioactiv provocata de meconiu. Agentul tensioactiv este o substanta care ajuta plamanii sa se extinda in mod corespunzator.

Din 20% dintre bebelusii cu lichid amniotic colorat de meconiu, in jur de 2-5% vor dezvolta SAM.

Semnele SAM includ:

  • Respiratie accelerata (tahipnee)
  • Respiratie dificila si mormait
  • Respiratie suspendata (apnee)
  • Scoruri APGAR mici (culoare, tonus muscular, reflexe)
  • Cianoza (culoare albastra a pielii)
  • Torace foarte dilatat.

Care este tratamentul pentru aspiratia de meconiu?

Indicatiile curente din partea Academiei Americane de Pediatrie afirma ca pentru bebelusii care au inhalat meconiu nu mai este necesar sa li se aspire caile respiratorii intrapartum (in timpul nasterii). O metoda anterioara ar fi aspiratia cailor respiratorii ale bebelusului odata ce a iesit capul. Aceasta nu mai reprezinta o procedura standard.

Daca un bebelus a inhalat meconiu si este activ, pare sanatos si are un ritm cardiac bun (mai mult de 100 de batai pe minut), personalul medical trebuie sa monitorizeze semnele de SAM care pot aparea in primele 24 de ore.

Bebelusii care au inhalat meconiu si nu sunt activi, au ritm cardiac scazut (sub 100 de batai pe minut), au tonus muscular scazut, este posibil sa aiba nevoie de aspiratie imediata. Medicii vor curata caile resporatorii ale bebelusului pe cat de mult posibil pentru a limita cantitatea de meconiu inhalata. Se insereaza un tub in traheea bebelusului prin gura sau nas.

Este posibil ca bebelusii cu SAM sa stea mai mult timp in unitatea de terapie intensiva neonatala sau in incubatorul pentru terapie speciala. Acestia vor fi monitorizati cu privire la semnele de infectie, li se vor face analize frecvente la sange si este posibil sa aiba nevoie de tratament cu oxigen. Unii bebelusi cu SAM sever pot de asemenea sa dezvolte pneumonie. Majoritatea bebelusilor cu SAM sever vor suferi de respiratie astmatica si de infectii pulmonare in primele 12 luni de viata, dar acest lucru ar trebui sa se imbunatateasca pe masura ce plamanii lor dezvolta alveole noi.

Cum pot evita SAM?

Cel mai evident mod de a evita stresul bebelusului este de a avea parte de un mediu de nastere calm si favorabil si de sprijin in timpul nasterii. Daca o femeie este tulburata si stresata in timpul travaliului, acest lucru poate cauza incetinirea sau amanarea contractiilor. Acest lucru poate duce la o cascada de interventii pentru a grabi nasterea, care poate sa contribuie in continuare la tulburarea fatului.

Interventiile precum ruptura artificiala a membranelor (ruperea apei), monitorizarea constanta a fatului si inductia sau augmentarea cu oxitocina artificiala pot face ca bebelusul dvs. sa devina agitat. Daca apa dvs. se rupe si meconiul este prezent, acest lucru are de obicei ca rezultat monitorizarea, care reduce abilitatea dvs. de a va misca.

Daca meconiul este subtire si personalul medical a stabilit ca ritmul cardiac al bebelusului dvs. este bun, alegeti o pozitie verticala pentru nastere care permite contractiilor sa impinga afara lichidul din plamanii bebelusului prin gura si nas. Acest lucru permite cordonului sa continue sa pulseze pentru a furniza oxigen bebelusului dvs. atunci cand incepe sa respire aer in plamani.

Este important sa retineti ca meconiul poate aparea in absenta agitatiei fatului si nu toti bebelusii care devin tulburati elimina meconiu. Acest lucru devine foarte rar o problema, iar personalul medical poate ajuta la prevenirea acestui eveniment prin evitarea folosirii interventiilor care cresc probabilitatea agitatiei fatului.

Majoritatea bebelusilor care elimina meconiu inainte de nastere au trecut de termen (dupa data de nastere estimata), iar acest lucru este pur si simplu un semn al functionarii sistemului digestiv. Nu se mai recomanda aspiratia cailor respiratorii ale bebelusilor la nastere, ci monitorizarea daca este necesara. Parintii trebuie sa fie constienti de semnele SAM si sa solicite asistenta profesionala daca se ingrijoreaza in legatura cu respiratia bebelusului lor.

 

Sursa articol: http://www.bellybelly.com.au/birth/meconium-everything-need-know/

 

Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat
 
 
cod antispam:captcha
 


cu termenii si conditii
 camp obligatoriu. 
 
 

Alte comentarii

Articole din

 

NEWSLETTER

Adresa email incorecta
 

CONTACT

Phoenicia Business Center, strada Turturelelor 11, etaj 2, sector 3, Bucuresti, ROMANIA.

Telefon: +40 021.425.55.66

Email:  office@hyllan.ro

http://www.scrolltotop.com/