Loading
mame informate
Autentificare
share us
Autentificare
share us
 
 
Articole din

 
Ce determina declansarea travaliului

07-04-2016
 

Se spune ca durata medie a sarcinii la om este de 280 de zile sau 40 de saptamani. Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii claseaza nasterea la termen ca fiind intre 38-42 de saptamani de sarcina. Aproape o treime din femeile insarcinate nasc intr-un interval de zece zile de la data estimata a nasterii.

Daca se intampla sa fiti una dintre femeile a caror sarcina depaseste 40 de saptamani fara niciun semn ca bebelusul soseste, intelegeti cat de grea poate sa fie asteptarea. Probabil ca va simtiti de parca o sa fiti mereu insarcinata. Toata lumea din jurul dvs. este nerabdatoare sa afle vestea sosirii bebelusului dvs. Medicul dvs. poate chiar sa inceapa sa va sugereze inducerea travaliului in cazul in care bebelusul nu se naste pana la un anumit termen.

Daca nu va incanta metoda inducerii, e posibil sa simtiti presiunea pentru a incepe travaliului in mod natural. Poate ca sora dvs. a mancat curry thailandez in noaptea in care s-a nascut bebelusul ei sau vecina jura ca i s-a rupt apa chiar dupa ce a facut acupunctura. Ideea de a avea parte de o inducere medicala este putin infricosatoare, si daca doriti intr-adevar sa evitati o anestezie epidurala, s-a putea sa vreti sa incercati orice. Sa faceti sex cand sunteti insarcinata in 41 de saptamani pentru a porni travaliul poate ca nu e ceva de care aveti chef acum, dar daca determina bebelusul sa iasa, atunci e bine, nu-i asa?

Ce se intampla acolo inauntru de e nevoie de atata timp? Oamenii, ca toate mamiferele, trebuie sa isi finalizeze dezvoltarea pulmonara inainte de a se naste. Cercetatorii au descoperit ca tocmai acest stadiu final detine cheia momentului de debut al travaliului.  

Dezvoltarea plamanilor fatului

Cand sunt in uter, bebelusii nu respira aer. Acestia primesc oxigen prin sangele placentar. Desi plamanii incep sa se dezvolte devreme in timpul sarcinii, procesul continua pe toata perioada de gestatie.

Cam la 24-28 de saptamani de sarcina, plamanii bebelusului dvs. incep sa produca o substanta numita surfactant. Aceasta substanta este alcatuita din sase tipuri de grasimi si patru tipuri de proteine, si este critica pentru ca bebelusul dvs. sa poata respira in afara uterului. Surfactantul este o substanta asemanatoare sapunului. Acesta captuseste interiorul plamanilor si tine sacii de aer (alveolele) deschisi. In alveole apare schimbul de gaze din plamani – oxigenul este preluat de sange si dioxidul de carbon este eliberat si apoi expirat. Fara suficient surfactant, alveolele colapseaza si este aproape imposibil sa fie redeschise in situatii normale. Daca alveolele colapseaza, acestea pot sa se lipeasca unele de altele si sa se rupa.

Ultimul stadiu al dezvoltarii plamanilor incepe cam in saptamana 36 de sarcina si continua pana cand copilul implineste 8 ani. Acest proces se numeste faza alveolara, atunci cand plamanii formeaza milioane de alveole. In timpul acestui ultim stadiu de sarcina, productia de surfactant creste de asemenea, pregatind plamanii pentru viata din afara uterului.

Ce anume determina debutul travaliului?

In timpul ultimei faze a sarcinii, uterul are un numar crescut de celule imune (macrofage). Macrofagele ajuta in lupta contra infectiilor pulmonare prin curatarea eficienta a virusilor sau bacteriilor care pot fi prezente. O proteina gasita in surfactantul pulmonar activeaza macrofagele, care incep sa migreze spre peretele uterului. Odata ce au ajuns acolo, are loc o reactie chimica, stimuland un raspuns inflamator in uter care incepe procesul travaliului. Proteina surfactantului se numeste proteina surfactant A (SP-A). Bebelusii incep sa produca SP-A cam prin saptamana 32 si nivelurile cresc pentru restul sarcinii, pana cand plamanii sunt destul de maturi pentru a respira in afara uterului.

Cercetatorii care au cautat semnalele care provoaca travaliul, au descoperit ca soarecii gestanti au nascut devreme daca au fost injectati cu SP-A. Atunci cand soarecilor gestanti li s-a administrat un anticorp care blocheaza productia de SP-A, acestia aveau o sarcina mai lunga decat de obicei. Aceasta cercetare poate indica motivul pentru care unele femei intra in travaliu in mod spontan in saptamana 42 sau dupa, deoarece productia de SP-A apare mai tarziu decat la alte femei care nasc la 38 de saptamani.

Ce se intampla atunci cand bebelusii se nasc devreme?

Nasterea care are loc devreme (prematura) poate cauza multe complicatii pentru bebelusi, mai ales cu referire la problemele de respiratie. Cu cat un copil se naste mai devreme, cu atat mai putin probabil este ca bebelusul sa produca surfactant pentru pregatirea respiratiei. Fara destul surfactant pulmonar, bebelusii trebuie sa lucreze mai mult pentru a respira. Acestia pot obosi si pot sa nu obtina destul oxigen. Acest lucru se numeste sindromul de detresa respiratorie neonatala (IRDS), iar bebelusii vor avea nevoie de ingrijire speciala pentru a-i ajuta pana cand plamanii lor sunt complet dezvoltati. Bebelusii cu IRDS vor avea nevoie de oxigen administrat prin ventilatie si sa primeasca terapie cu surfactant pana cand plamanii lor s-au dezvoltat indeajuns pentru a respira fara ajutor. 

Ce impact are acest lucru asupra inducerii travaliului?

O trecere in revista a statisticilor pentru tari precum Canada, Australia, Marea Britanie si Statele Unite arata ca un numar semnificativ de induceri apar inainte de saptamana 41. Aproximativ 25% din travaliile din acele tari sunt induse. Nu stim cati dintre acei bebelusi si mame au fost cu adevarat supusi riscului daca sarcina ar fi continuat, dar stim ca in cazul multor femei travaliul este indus deoarece le-a trecut „termenul”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste sarcina prelungita ca fiind cea care a trecut de 42 de saptamani. Luand in considerare faptul ca termenele estimate sunt corecte in 3-5% din cazuri si ca in majoritatea spitalelor se prefera inducerea nasterii intre saptamanile 41-42, se pare ca multi bebelusi pot fi supusi riscului de a se naste inainte ca plamanii lor sa fie complet dezvoltati.

Daca inducerea este absolut necesara pentru a asigura siguranta mamei si a copilului, riscurile de nastere prematura sunt adesea compensate. Daca inducerea este „practica obisnuita” din cauza comoditatii sau a increderii obisnuite in termenele estimate, este posibil sa merite luarea in considerare a tuturor optiunilor, mai ales gradul de pregatire al plamanilor bebelusului dvs., inainte de a accepta inducerea. Sexul incomod la 41 de saptamani de sarcina s-ar putea sa va ajute la travaliu, cu fluxul de oxitocina si prostaglandine. Dar in cele din urma, bebelusul va veni cand va fi el pregatit. In timp ce aceste ultime cateva zile (bine... ultime cateva saptamani si poate chiar luni) vi se pot parea lungi, corpul dvs. si bebelusul dvs. comunica deja unul cu altul pentru a programa sosirea perfecta a copilului pe pamant.

Sursa:
http://www.bellybelly.com.au/birth/what-causes-labor-to-start/

 

Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat
 
 
cod antispam:captcha
 


cu termenii si conditii
 camp obligatoriu. 
 
 

Alte comentarii

Articole din

 

NEWSLETTER

Adresa email incorecta
 

CONTACT

Phoenicia Business Center, strada Turturelelor 11, etaj 2, sector 3, Bucuresti, ROMANIA.

Telefon: +40 021.425.55.66

Email:  office@hyllan.ro

http://www.scrolltotop.com/