Loading
mame informate
Autentificare
share us
Autentificare
share us
 
 
Articole din

 
Stabilirea si mentinerea productiei de lapte matern atunci cand bebelusul nu suge la san

10-04-2016
 

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca pana la varsta de 6 luni, copilul sa primeasca (in ordinea optiunilor):

1. Lapte matern direct de la sanul mamei
2. Lapte matern muls
3. Lapte matern donat
4. Lapte praf.

In cel mai fericit caz mamica si bebelusul beneficiaza de ora magica si initierea suptului se produce imediat si fara probleme. Insa sunt situatii in care acest lucru nu este posibil si se poate ca alaptarea sa aiba de suferit. Este important sa va extrageti laptele pentru a stabili si mentine sursa de lapte daca bebelusul dumneavoastra nu se hraneste la san prea bine sau deloc. Fiecare strop din laptele mamei pe care il consuma copilul este aur lichid.

Cand ar trebui mama sa inceapa sa foloseasca o pompa?

 • Daca bebelusul nu se hraneste imediat dupa nastere, mama trebuie sa foloseasca pompa la 6 ore dupa nastere – inceputul devreme face diferenta in productia viitoare de lapte.

Ce pompa este cea mai buna?

 • Daca bebelusul nu se hraneste, ganditi-va serios sa imprumutati o pompa de spital; unele pompe sunt duble care va permit sa pompati ambii sani in acelasi timp. O pompa de spital este cea mai buna alegere pentru mentinerea sau cresterea fluxului de lapte imediat dupa nastere.
 • Daca nu puteti inchiria o pompa de spital, luati in calcul sa cumparati o pompa si/sau extragerea manuala.

Cat lapte ar trebui mama sa extraga daca bebelusul nu se hraneste la san?

 • Incercati sa pompati 750-800 ml pe zi la 7-10 zile dupa nastere. Daca aveti gemeni sau mai multi nou-nascuti, incercati sa extrageti 800-950 ml la 14 zile dupa nastere.
 • Este util sa evaluati productia de lapte a mamei in decurs de 24 ore la 10 zile de la nastere. In cazul in care cantitatea este la limita (350-500 ml) sau scazuta (sub 350 ml), atunci trebuie luate in calcul galactagogele (medicamente cu prescriptie medicala sau plante care cresc lactatia) sau alte interventii.
 • Studiile ne arata ca productia de lapte la 2 saptamani este un indicator al rezultatului alaptarii, asa ca este important sa incepeti cum trebuie. Chiar daca productia de lapte nu incepe bine, nu va descurajati – multe mame vor observa o crestere a fluxului (chiar si la 9-15 saptamani dupa nastere) in cazul in care continua extragerea regulata.

Cat de des trebuie o mama sa foloseasca pompa?

 • De 8-10 ori pe zi: pana la stabilirea fluxului, este important sa aveti cel putin opt sesiuni de alaptare si/sau extragere in 24 ore. Zece sesiuni pe zi sunt si mai bine, mai ales daca aveti gemeni sau mai multi nou-nascuti.
 • Aceste sesiuni nu trebuie sa fie la distante egale, dar ar trebui sa alaptati/pompati cel putin o data pe noapte in primele luni sau oricand observati o scadere a fluxului. Evitati sa treaca mai mult de 5-6 ore fara sa extrageti laptele in primele cateva luni.
 • Cand extrageti laptele in timpul noptii, productia de lapte tinde sa fie mai buna daca va pompati cand va treziti in mod natural (ca sa mergeti la toaleta sau daca va simtiti sanii inconfortabil de plini) decat daca setati o alarma sa va trezeasca pentru pompat.
 • Daca nu reusiti sa obtineti destule sesiuni de pompare, este util sa adaugati chiar si o sesiune scurta (cresterea frecventei chiar daca laptele nu este extras integral).  

Cat de mult trebuie sa pompeze o mama la fiecare sesiune?

 • Daca bebelusul nu se hraneste deloc la san:
  • In primele zile, pana apare laptele, extragerea manuala este cel mai eficient mod de a stoarce colostrul. Folositi pompa dubla timp de 10-15 minute per sesiune pentru stimulare suplimentara.
  • Odata ce apare laptele, pompati timp de 30 minute per sesiune, sau inca 2-5 minute dupa ultimele picaturi de lapte.
 • Daca bebelusul se hraneste dar nu inmoaie bine sanul
  • Folositi pompa dubla timp de 10-15 minute dupa alaptare.
 • Goliti sanul cat mai bine la fiecare sesiune. Pentru a va asigura ca pompa extrage cantitatea optima de lapte din san, mai pompati inca 2-5 minute dupa ultimele picaturi de lapte. Folositi masajul sanului inainte de pompare, si masati si comprimati sanul in timpul pomparii pentru a goli mai bine sanul si a creste productia de lapte.

Idei suplimentare

 • Odihniti-va si relaxati-va cat mai mult.
 • Ingrijirea piele pe piele poate face o diferenta semnificativa in productia de lapte extras.
 • Un studiu a aratat ca mamele copiilor spitalizati care ascultau relaxare ghidata sau muzica calmanta in timp ce foloseau pompa au avut o productie mai mare. Cand mama asculta o inregistrare care includea muzica si relaxare ghidata in timp ce folosea pompa, in plus fata de privit fotografii cu bebelusul ei, productia de lapte a crescut si mai mult. In acest studiu, interventiile le-au ajutat pe mame sa produca de 2-3 ori mai mult decat cantitatea pe care o extrageau in mod normal. De asemenea, continutul de grasime din lapte a crescut la aceste mame in primele zile ale studiului. (Referinta: Keith DR, Weaver BS, Vogel RL. The effect of music-based listening interventions on the volume, fat content, and caloric content of breast milk-produced by mothers of premature and critically ill infants. Adv Neonatal Care. 2012 Apr;12(2):112-9.)
 • Daca pomparea dubla este dificil de coordonat la inceput, atunci folositi pompa singulara, alternand sanii. Treceti la pomparea dubla cat de repede puteti.
 • Evitati medicamentele care pot interfera cu productia de lapte (contraceptive hormonale, pseudoefedrine, etanol/bauturi alcoolice, bromocriptina, ergotamina, cabergolina).  
 • Daca fluxul nu creste cum ar trebui in 7-10 zile de la nastere, considerati utilizarea galactogogelor.

Nu ezitati sa apelati cu incredere la un consultant in alaptare. Puteti sa sunati la Clinica de Alaptare la numarul de telefon 07ALAPTARE, (0725 278 273). Oricand, un consultant va raspunde la telefon si va incerca sa ofere solutii pentru problema prezentata. Apelul are tarif normal. Unele cazuri insa necesita o evaluare directa a copilului, a unui supt, sau a sanilor mamei, iar acestea se pot face in cadrul consultatiilor la domiciliu. Aici gasiti lista consultantilor in alaptare certificati IBCLC din Romania.

 

Sursa: 
http://kellymom.com/ages/newborn/nb-challenges/maintainsupply-pump/

 

Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat
 
 
cod antispam:captcha
 


cu termenii si conditii
 camp obligatoriu. 
 
 

Alte comentarii

Articole din

 

NEWSLETTER

Adresa email incorecta
 

CONTACT

Phoenicia Business Center, strada Turturelelor 11, etaj 2, sector 3, Bucuresti, ROMANIA.

Telefon: +40 021.425.55.66

Email:  office@hyllan.ro

http://www.scrolltotop.com/