Loading
mame informate
Autentificare
share us
Autentificare
share us
 
 
Articole din

 
Trauma la nastere

18-04-2016
 

Nu mai spuneti „Cel putin mama si copilul sunt sanatosi”!

Oricat de recunoscatori am fi, si ar trebui sa fim cand o mama si copilul ei declarati sanatosi dupa nastere, acest lucru nu este tot ce conteaza. Stiati ca:
- 1 din 7 femei se confrunta cu depresia postnatala,
- 24-34% dintre femei descriu nasterea ca traumatizanta,
- aproximativ 1/3 din aceste femei vor suferi de tulburare de stres posttraumatic?

Sanatatea fizica a mamei si a copilului nu este tot ce conteaza.

Nasterea este unul dintre cele mai mari evenimente din viata pe care le va trai o femeie. Un studiu realizat de Penny Simkin de-a lungul a 20 de ani a aratat ca indiferent cat timp a trecut, o femeie isi aminteste foarte clar detaliile nasterii si emotiile din jurul acestui eveniment. Femeile ataseaza diverse grade de importanta zilelor in care au nascut, dar pentru toate este o experienta greu de uitat. Iata de ce, daca o femeie are o nastere dificila, sau chiar traumatizanta, acest lucru poate avea un impact profund asupra femeii, fizic si emotional.

Efectele fizice ale traumei asupra femeii sunt vizibile imediat. O femeie care a avut o cezariana, complicatii chirurgicale, rupturi severe sau alte probleme se va confrunta cu drumul imediat al recuperarii fizice. Aceasta poate dura saptamani sau luni, iar unele femei se confrunta din pacate cu repercusiunile fizice ale traumei nasterii ani de-a randul.Ceea ce ar trebui sa fie un moment de entuziasm este umbrit de durere si anxietate legata de aceasta problema fizica neasteptata. Efectele fizice ale traumei nasterii pot contribui la efectele emotionale ale unei experiente negative a nasterii.

Efectele emotionale pe care le poate avea o femeie dupa o experienta negativa a nasterii sau dupa trauma nasterii pot varia in severitate si durata. Unele femei pot simti o dezamagire initiala ca nasterea nu a decurs cum au planificat, dar apoi accepta acest lucru si trec mai departe. Altele simt o senzatie profunda de esec si rusine ca organismul si corpul lor nu a „performat” asa cum au crezut ca se va intampla sau ca trebuia sa se intample. Altele se simt violate de modul in care au fost tratate in timpul nasterii. Femeile care se confrunta cu orice forma de nastere traumatizanta au mai multe sanse sa dezvolte stres postnatal si au asadar un risc crescut de depresie postnatala sau alte tulburari afective. Chiar daca urmatoarea sarcina dupa o nastere traumatizanta nu survine la cateva luni, ci ani de zile mai tarziu, acele vechi cicatrici pot fi readuse la suprafata.

Fricile si anxietatea unei femei pot avea efecte fizice asupra travaliului. Anxietatea il poate incetini. Ajungerea la momentul travaliului in care a avut loc trauma din trecut poate reprezenta un obstacol mintal urias pentru multe femei. Acest stres suplimentar inhiba cursul natural al travaliului din punct de vedere hormonal. Din acest motiv, trauma anterioara a unei femei care urmeaza sa nasca trebuie discutata si rezolvata inainte de travaliu. 

Multa lume considera lipsita de importanta o experienta negativa a nasterii, spunand lucruri precum: „Cel putin toata lumea e sanatoasa” sau „Data viitoare va fi altfel”. Discreditarea experientei nasterii unei femei spunand acest fel de lucruri nu este sanatos sau util. Femeile au nevoie sa fie sustinute cand au dureri, sa fie auzite si apoi ajutate pe masura ce isi gestioneaza durerea. Asa ca atunci cand o prietena sau cineva din familie se confrunta cu o nastere care nu a decurs conform planului, opriti-va. Nu-i amintiti ca trebuie sa se considere norocoasa. Va rugam sa nu rostiti nicio propozitie care incepe cu „cel putin”. Nu ignorati importanta starii sale emotionale. Are nevoie sa fie auzita. Are nevoie sa fie sustinuta acolo unde este. Fiti atenta la semne ale depresiei postnatale si ale sindromului de stres posttraumatic in saptamanile si lunile ce vor veni. Nu conteaza daca au trecut doua zile, doua luni sau doi ani de la nastere, fiti o persoana cu care sa se simta in siguranta impartasind ceea ce simte si traieste.

Trauma nasterii este o experienta reala, frecventa si infricosatoare pe care prea multe femei o traiesc singure. Asa ca daca dumneavoastra sunteti cea care merge pe acest drum, va rugam sa va adresati unei persoane dragi sau unui profesionist. Profitati de resursele online si grupurile de suport personal. Nu trebuie sa va confruntati cu acest lucru de una singura.

Sursa:
http://www.birthadvantage.com/birth-trauma-stop-saying-at-least-mom-and-baby-are-healthy/

 

Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat
 
 
cod antispam:captcha
 


cu termenii si conditii
 camp obligatoriu. 
 
 

Alte comentarii

Articole din

 

NEWSLETTER

Adresa email incorecta
 

CONTACT

Phoenicia Business Center, strada Turturelelor 11, etaj 2, sector 3, Bucuresti, ROMANIA.

Telefon: +40 021.425.55.66

Email:  office@hyllan.ro

http://www.scrolltotop.com/