Loading
mame informate
Autentificare
share us
Autentificare
share us
 
 
Articole din

 
Stomacul nou-nascutului

28-04-2016
 

Stomacul nou-nascutului este mic si nu poate, nici nu trebuie, sa capete un volum mare, asa ca acesta trebuie sa fie hranit des. In primele doua zile, stomacul lor mic se umple cu 2-20 ml in timpul unei alaptari, iar apoi, cuibariti la pieptul dumneavoastra cald si simtind bataia familiara a inimii dumneavoastra, bebelusul adoarme. Chiar in momentul in care simtiti ca adormiti sau va decideti ca ar trebui sa mancati si dumneavoastra ceva, bebelusul incepe sa sa trezeasca si sa dea semne de foame; pumnii lui micuti si draguti se zbat frenetic spre gura, iar buzele incep sa plescaie. Stomacelul lui a inceput sa digere cantitatea perfecta de colostru si incepe sa-i fie din nou foame.

Un nou-nascut este hranit de mai mult de 8-12 ori in 24 de ore, ceea ce inseamna ca va trebui sa fie hranit o data la 1-3 ore. Dupa primele 24 de ore si in timpul primelor doua saptamani, bebelusul trebuie sa fie hranit de minim 8 ori in 24 de ore pentru a va asigura ca acesta este hidratat (fapt dovedit prin excretie si defecatie), pentru a ajuta in legatura cu icterul si pierderea/luarea in greutate, pentru a stabili in mod corespunzator rezervele de lapte ale mamei si pentru a practica tot mai mult arta alaptatului.

De obicei, mesele sunt grupate impreuna; acest lucru inseamna ca este posibil ca micutul dumneavoastra drag sa fie hranit timp de 45 de minute, apoi sa adoarma, apoi sa se trezeasca 30 de minute mai tarziu, apoi o ora mai tarziu... Nu exista un program fix. Aceasta este cea mai buna cale de a stabili o rezerva de lapte sanatos si de a permite bebelusului sa controleze cand si cat mananca. Nu exista posibilitatea sa alaptati bebelusul prea mult, ci sa il alaptati prea putin.

Multe familii simt nevoia sa suplimenteze laptele bebelusului; poate ca se ingrijoreaza in legatura cu alaptarile frecvente, sau simt presiune din partea doctorului sau a familiei. Membrii bine intentionati ai familiilor va pot spune „Iar plange bebelusul, cred ca ii este foame” sau „bebelusul se agita, esti sigura ca ai lapte?” sau „bebelusul de-abia a mancat acum o ora, cred ca nu ai destul lapte daca ii este foame deja.” Acest lucru poate crea sau poate alimenta pe mai departe nesiguranta pe care o proaspata mamica poate ca o simte deja, iar adesea poate duce la suplimentarea inutila a laptelui matern. Unele familii simt nevoia sa suplimenteze laptele din cauza presiunii din partea doctorului, iar alte familii suplimenteaza laptele din motive medicale legitime (aceste motive ar trebui sa va fie comunicate cu claritate). Atunci cand suplimentati laptele matern, este foarte important sa retineti cat de mic este stomacul bebelusului. Daca suplimentati prea mult, acest lucru poate face ca bebelusul sa doarma mai mult si sa se hraneasca mai rar si, de fiecare data cand ii dati supliment cu biberonul, nu la san, pierdeti stimularea si indepartarea laptelui necesare pentru a semnala corpului dumneavoastra sa produca mai mult lapte; acest lucru va avea un impact direct asupra rezervei dumneavoastra de lapte. Daca suplimentati laptele, solicitati intotdeauna indrumarea unui expert in alaptare - un consultant autorizat in lactatie (IBCLC) va va ajuta in legatura cu felul in care sa suplimentati laptele, felul in care sa va protejati rezervele de lapte atunci cand suplimentati laptele si cu felul in care opriti suplimentarea atunci cand este momentul potrivit. Aici gasiti Lista consultantilor in alaptare din Romania.

Intelegerea marimii stomacului bebelusului dumneavoastra, volumul mediu acceptat in timpul alaptarii si frecventa hranirii tipice a nou-nascutului pot ajuta la atenuarea anxietatii pe care o mama o simte atunci cand se increde in corpul ei pentru hranirea bebelusului sau. Nou-nascutii sunt asa micuti doar pentru o perioada scurta de timp, stomacul lor creste repede si devine mai eficient la alaptare, ceea ce inseamna ca alaptarea devine din ce in ce mai rara si mai scurta. Deocamdata, bucurati-va de felul in care bebelusul se cuibareste la pieptul dumneavoastra, si simtiti-va incurajata de faptul ca bebelusul dumneavoastra se hraneste frecvent si face o treaba fantastica prin faptul ca „cere” o rezerva sanatoasa de lapte matern. Efortul mare pe care dumneavoastra si bebelusul dumneavoastra il depuneti in primele cateva zile stabileste un inceput solid pentru o relatie fericita si sanatoasa de alaptare.

 

Sursa:
https://babiesfirstlactation.files.wordpress.com/2013/08/newborn-stomach-small.jpg

 

Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat
 
 
cod antispam:captcha
 


cu termenii si conditii
 camp obligatoriu. 
 
 

Alte comentarii

Articole din

 

NEWSLETTER

Adresa email incorecta
 

CONTACT

Phoenicia Business Center, strada Turturelelor 11, etaj 2, sector 3, Bucuresti, ROMANIA.

Telefon: +40 021.425.55.66

Email:  office@hyllan.ro

http://www.scrolltotop.com/