Loading
mame informate
Autentificare
share us
Autentificare
share us
 
 
Articole din

 
Doula - prietena la nastere

21.02.2016
 

Calitatea ingrijirii emotionale primite de mama in timpul travaliului, a nasterii si imediat dupa aceea este un factor vital care poate consolida sau slabi legaturile emotionale dintre mama si copil. Femeile au nevoi complexe in timpul nasterii. In plus fata de siguranta ingrijirii obstetricale moderne si iubirea oferita de partenerii lor, femeile au nevoie de reasigurare consistenta si continua, de asigurarea confortului, incurajare si respect.

Cuvantul "doula" care vine din greaca veche si inseamna "femeie care serveste", este folosit acum pentru a desemna un profesionist instruit si cu experienta, care ofera mamei suport fizic, emotional si informational continuu inainte, in timpul si imediat dupa nastere.

Doula ofera ajutor si consiliere cu privire la masurile pentru cresterea confortului, cum ar fi respiratia, relaxarea, miscarea si pozitionarea, si sporeste confortul mamei in travaliu prin masaj, comprese fierbinti sau reci, bauturi, bai calde si dusuri si alte gesturi de consolare. De asemenea, doula ajuta viitoarea mamica si partenerul ei sa se informeze cu privire la cursul travaliului si optiunile lor. In final rolul cel mai important al doulei este furnizarea continua de reasigurare emotionala si confort de-a lungul intregului travaliu.

Doula este specialist in competente nonmedicale si nu efectuaza sarcini clinice, cum ar fi examinari vaginale, masurarea ritmului cardiac fetal sau monitorizarea tensiunii arteriale. Doula nu diagnosticheaza afectiuni medicale, nu ofera o a doua opinie si nu da sfaturi medicale. Cel mai important, doula nu ia decizii pentru clientii sai, nu isi proiecteaza propriile valori si obiective femeii in travaliu.

Scopul doulei este de a ajuta femeia avea o nastere sigura si satisfacatoare. Atunci cand o doula este prezenta, unele femei au mai putin nevoie de medicamente pentru durere, sau le poate amana administrarea pana mai tarziu in travaliu. Prezenta unei doule poate ajuta la maximizarea beneficiilor medicamentelor pentru durere in timp ce se minimizeaza efectelor secundare nedorite ale acestora. Confortul si reasigurarea oferite de doula sunt benefice, indiferent de utilizarea de medicamente pentru durere.

Cea mai mare analiza privind impactul unei doule la nastere, Cochrane review – Continuous support for women during childbirth publicata in 2011, a raportat rezultatele combinate de la 21 de studii clinice in care au fost incluse peste 15.000 de femei. Studiile au comparat ingrijirea obisnuita in spitale cu sprijinul continuu in travaliu oferit de un membru al personalului spitalului, un membru al familiei sau un prieten si o doula, a carui responsabilitate a fost doar de a oferi ingrijire si sustinere personala. In timp ce toate femeile sustinute au avut rezultate mai bune decat femeile din grupul cu ingrijire obisnuita, rezultatele obstetricale au fost imbunatatite si ratele de interventie s-au redus dramatic in grupul de femei sustinute de doula. Potrivit unui rezumat al rezultatelor acestei analize, femeile sprijinite de doula au fost:

  • 28% mai putin susceptibile de a avea o cezariana
  • 31% mai putin probabil sa utilizeze oxitocina pentru accelerarea travaliului
  • 9% mai putin probabil de a utiliza orice medicament pentru durere
  • 34% mai putin probabil pentru a evalua negativ experienta lor de nastere

Formare doulei se concentreaza pe "arta de sprijin a travaliului", adica pe nevoile emotionale ale femeilor in travaliu, precum si masurile nemedicale de confort fizic si emotional.

Programul de formare a unei doula prevede ca participantii sa aiba unele cunostinte anteriore si experienta cu privire la nastere, si consta dintr-un seminar intensiv de doua pana la patru zile. Sunt incluse dezvoltarea abilitatilor de comunicare, de intelegere a experientei psiho-emotionala a sarcinii, stapanirea masurilor de imbunatatire a confortului in travaliu.

La noi in tara doulele sunt angajate direct de catre parinti. Ei se intalnesc in perioada prenatala o data sau de mai multe ori si mentin contactul prin e-mail sau telefon. Doula devine familiarizata cu nevoile individuale ale femeii, preocuparile si preferintele ei si ale partenerului ei. Odata ce debuteaza trabaliul, doula vine atunci cand femeia sau partenerul o cheama, si ramane cu ei pana dupa nastere. In serviciul unei doula mai sunt prevazute una sau mai multe intalniri postpartum. Cele mai multe doule percep o taxa fixa pentru serviciile lor.

 

Sursa:
http://www.dona.org/ DONA International Position Paper: The Birth Doula’s Contribution to Modern Maternity Care

 

Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat
 
 
cod antispam:captcha
 


cu termenii si conditii
 camp obligatoriu. 
 
 

Alte comentarii

Articole din

 

NEWSLETTER

Adresa email incorecta
 

CONTACT

Phoenicia Business Center, strada Turturelelor 11, etaj 2, sector 3, Bucuresti, ROMANIA.

Telefon: +40 021.425.55.66

Email:  office@hyllan.ro

http://www.scrolltotop.com/